Tuesday, September 30, 2014

Food and friends.

Eilen meillä kävi siis illallisvieraita; kaksi Wolfin kolleegaa puolisoineen. Toinen pariskunnista on viidenkympin kypsemmällä puolella oleva baijerilais-puolalainen, paljon nähnyt ja kokenut, aivan ihastuttava naapuripariskuntamme ja toinen hitusen päälle kolmenkymppinen, New Yorkin jälkeen toisessa "postissaan" seikkaileva, boheemi saksalaispari hieman kauempaa naapurista. Illallisseurueen kohtuullisen isosta ikäjakaumasta huolimatta meillä oli oikein mukavaa, kuten aina. On se vaan niin mielenkiintoista kuulla muiden elämäntarinoita, varsinkin jos niiden varrella on asuttu muun muassa Kamerunissa, Turkmenistanissa, Moskovassa ja New Yorkissa. Halusimme kutsua nämä naapurimme syömään erityisesti, koska he ovat olleet korvaamaton apu ja vertaistuki tässä ensimmäisten viikkojen aikana.

Kuten eilen mainitsin, päätin päästä kohtuullisen helpolla ja valmistin padallisen chili con carnea. Sitä syödessä sitten hikoiltiin yhdessä ruokapöydän ympärillä ja todettiin, että täällä on ollut aika lämmin viime päivinä. :D Mutta hyvää oli kuulemma, ja täytyy itsekin myöntää, että kyllähän se maistui. Chili con carnesta on varmasti yhtä monta variaatiota kuin on tekijää, enkä itse ole päässyt aitoa ja alkuperäistä, amerikkalaista ikinä maistamaankaan, mutta mun chiliin kuuluu jauhelihaa, sipulia, tomaattimurskaa, tomaattipyrettä, chiliä, muutamaa erilaista papua (tällä kertaa kaupasta löytyi kidneypapuja, butter?papuja ja tuoreita vihreitä papuja), valkosipulia, suolaa, pippuria ja sokeria. Taisi sinne eksyä lihaliemikuutio (rikollista, I know) ja lorahtaa punaviinin jämätkin. Tärkeintä on maustaa reilulla kädellä! Chili nautittiin perinteisesti riisin ja Broodin ihanan rapean patongin kanssa (hieman sivuraitelle mennään, mutta täällä toimii tosiaan Brood-niminen hollantilaislähtöinen leipomoketju, josta saa ihan sairaan hyvää leipää, ja tietty croissantteja ja muita ihanuuksia, slurps).

Jälkkäriksi tein hyvin yksinkertaista, mutta sitäkin herkullisempaa suklaakakkua. Viime aikoina ei ole tullut suklaakakkua paljon leivottua, lieneekö syynä teininä täyteen saatu suklaakakkukiintiö (iskä aina kielsi leipomasta, mutta teinpä kuitenkin ;)), mutta kyllä vaan oli hyvää. Onneksi varas(t)in itselleni palasen iltapäiväteelle. :P

Ainekset:
150g voita
1,5dl sokeria
3 munaa
3,5 dl jauhoja
2 rkl sokeroimatonta kaakaojauhetta
0,5 tl leivinjauhetta
hippunen suolaa
1 dl maitoa
100g tummaa suklaata

Sulata suklaa (vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä). Vaahdota kulhossa pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa munat joukkoon yksitellen. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi taikinaan. Lisää vuorotellen jauhoja ja maitoa. Kääntele joukkoon sulatettu suklaa. Levitä 24cm pyöreän tai vastaavan, leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle. Paista 15-20min 175 asteisessa uunissa (tai 15 min kaasu-uunissa + 5 min uunin grillitoiminnolla :D). Nauti lämpimänä naapurin tekemän stracciatella-jäätelön kera. ;)



Yesterday we had honor to host few of Wolfi's colleagues and their spouses for dinner. The other couple is fiftysomething, Bavarian-Polish, super nice couple from next door, who have decades of experience of this life path and the other, thirtyish, bohemian, always helpful couple who have been living here for a year now after their first post in New York. We wanted to invite these people especially because they have helped us a lot during our first weeks here. And despite the age difference, we had loads to talk about and very nice time, as always. It is so interesting to hear the stories of these people, and not least because they've lived in places like Cameroon, Turkmenistan, Moscow and NY.

I decided to go for something easy, so I prepared chili con carne. From this dish there is probably as many variations as there is cooks, and I have never tasted the original, American, but here's what I put in my chili: minced beef, onions, canned chopped tomatoes, tomato pure, different kind of beans, fresh chili, garlic, sugar, salt and black pepper. This time I added also beef broth cube (I know, I should not be using such unnatural, E-code bursting things, but...) and the rest of a red wine bottle. The key is to not be shy on the spices. With the chili we had rice and Brood's crispy baguette (Brood is a Dutch owned bakery chain that makes amazing bread and other mouthwatering stuff). And there we were, six of us, sweating our asses off, eating my chili (which was not THAT spicy, but it's quite warm here these days), what a unitive moment. ;)

For dessert I prepared ridiculously easy, and even better tasting chocolate cake. I did not do much chocolate cakes lately, might be because I got enough when I was a teenager (my dad used to forbid me from baking, as he did not want to get fat, but I did it anyway, what a rebel ;)). But this was indeed delicious, so I'll share the recipe.

Ingredients
150 g butter
1,5 dl sugar
3 eggs
3,5 dl flour
2 tbsp sugarless cocoa powder
0,5 tsp baking powder
pinch of salt
1 dl milk
100 g dark chocolate

Melt the chocolate (in microwave low temperature). Whip together soft butter and sugar. Mix in eggs one by one. Mix all dry ingredients together and add to the dough thru sieve. Add milk and flour mix in turns. Add the chocolate and gently mix all together. Put in a  round cake form (24cm) covered with baking paper and bake in 175 degrees for 15-20 minutes. Enjoy with your neighbors home-made stracciatella ice cream. ;)


2 comments:

  1. Terveisiä Suomesta: iskänkin suklaakiintiö on avattu uudelleen. Tarkoittaa, että suklaa maistuu taas (tummasuklaa, raakasuklaa, suklaakakku...). Kohtuudella nautittuna tietysti. Onpa mukavan ja herkullisen kuuloista! Olispa ollut kiva päästä maistelemaan. Terveisiä Wolfille ja Kuballe rapsutuksia. Ja onko nyt niin, että olen ensimmäinen kommentoija! Ta-daa!
    t. iskä

    ReplyDelete
  2. Hehe, pääsette sitten huhtikuussa maistelemaan. :) kyllä tänne on joku hassu kommentti aina silloin tällöin tipahtanut ;)

    ReplyDelete